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Lloyd’s is authorised under the Financial Services and Markets Act 2000 

Title Federal Excise Tax – Indemnity Clauses in reinsurance contracts 

Purpose To inform the Market that it is not appropriate for the above clauses to be included 
in Lloyd’s reinsurance contracts. 

Type  

From Tom Bolt, Director of Performance Management  
0207 327 6700, tom.bolt@lloyds.com
 
Juliet Phillips, Head of Tax 
0207 327 6839, juliet.phillips@lloyds.com
 

Date 7 July 2011 

Deadline  

Related links  

  

 
Introduction 
 
The United States charge Federal Excise Tax (“FET”) on premiums paid for policies issued 
by non U.S. insurers/ reinsurers to domestic insureds/ insurers/ reinsurers with respect to 
hazards, risks, losses or liabilities partly or wholly within the US (“US risks”).  In 2008, the 
Internal Revenue Service (“IRS”) issued Revenue Ruling 2008-15 setting forth its view that 
the FET should also be imposed on reinsurance and retrocessions of such policies, even 
where both the ceding company  and the reinsurer are not resident in the US and have no 
nexus with the US.  This is referred to as the cascading FET.     
 
It has come to our attention that in some instances clauses are being inserted into 
reinsurance and insurance contracts, including contracts written by Lloyd’s 
underwriters/syndicates, which seek an indemnity for any FET, interest and/or penalty that 
the US cedant and/or US broker incurs by reason of the reinsurers failure to comply with the 
IRS rules (and specifically those rules relating to the cascading FET).  These clauses are 
unnecessary, and in fact are inappropriate, where Lloyd’s Underwriters/syndicates are the 
reinsurers due to the existence of the FET Closing Agreement that Lloyd’s has entered into 
with the IRS and US Treasury.  It is possible that such clauses may also be used in 
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reinsurance contracts where Lloyd’s Underwriters/syndicates are placing reinsurance with 
other non-US reinsurers and this would be equally unnecessary as a consequence of such 
Closing Agreement.   The technical detail related to this issue is set out below. 
 
2008 IRS Revenue Ruling and indemnity clauses 
 
In 2008, the IRS published Revenue Ruling 2008-15 formally stating their interpretation of 
Section 4371(3) of the Internal Revenue Code which is that FET applies to transactions 
between foreign reinsurers where the underlying hazards, risks, losses or liabilities covered 
by the reinsurance contract are US, even where neither party to the contract has any nexus 
with the US.  This is referred to as the “cascading” tax and applies to each subsequent 
retrocession as well, although in practice, and based on an IRS announcement, we 
understand that the IRS method of determining the cascading FET results in only a single 
foreign to foreign leg of the reinsurance being subject to the FET. 

At the same time that the Ruling was published, an announcement was also published 
(2008-18) describing a Voluntary Compliance Initiative encouraging foreign reinsurers to 
comply with the obligations of the Revenue Ruling in order to avoid any investigation of 
periods prior to 1 October 2008.   

It is this Revenue Ruling which is specifically referred to in indemnity clauses that Lloyd’s 
has seen.   These clauses are seeking to obtain the reinsurers agreement that they will 
comply with the Revenue Ruling referred to above and will indemnify the cedant for any 
liability or expenses that the cedant incurs as a result of any breach of Ruling 2008-15  by 
the reinsurer.   

Lloyd’s FET Closing Agreement 
 
Like many other non US reinsurers, Lloyd’s has entered into a Closing Agreement with the 
IRS and US Treasury that covers all contracts written by all Lloyd’s 
Underwriters/syndicates.   These Closing Agreements provide that US cedants and brokers, 
who would otherwise be required to withhold FET on premiums paid to a foreign insurance 
or reinsurance company, can treat the premiums as exempt from FET if paid to an insurer 
or reinsurer who has a Closing Agreement. Such Closing Agreements also require a 
reinsurer that enters into the Closing Agreement to pay any FET that is due on such 
transactions.   

Therefore, US brokers or US insureds should be satisfied that premiums can be paid gross 
to Lloyd’s Underwriters/Syndicates, without deduction of FET, by virtue of having a Closing 
Agreement.  Lloyd’s underwriters are, under the terms of the Closing Agreement, required 
to pay, and will pay,  FET due, if any, on business written by Lloyd’s Syndicates, including 
any tax due under IRS Revenue Ruling 2008-15 as a result of subsequent reinsurance 
premiums paid by Underwriters reinsuring such business with an unprotected reinsurer.   
Therefore, there should be no situation where either a US cedant or US broker incurs any 
loss or liability for FET.  In the event that Lloyd’s failed to comply with its Closing Agreement 
the IRS’s remedy would lie with Lloyd’s, not the US insured or the US broker.   
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Conclusion 

Clauses seeking an indemnity from Lloyd’s underwriters/ syndicates for FET, interest and 
penalties that a US cedant or US broker incurs by reason of Lloyd’s failure to comply with 
IRS rules and inappropriate and unnecessary due to the existence of the Closing 
Agreement that Lloyd’s has entered into with the IRS. 

Further Contacts  
 
If you have any queries about this market bulletin, please contact Juliet Phillips (contact 
details above).  
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