
BILATERAL ARRANGEMENTS (2019) RULES
Contents
Rule
1
Citation

2
Interpretation

3
Validation

4
Fees

5
Unsatisfied auction orders

6
Withdrawal and revision of notices

7
Settlement of auction orders

8
Nomination

9
Overseas jurisdictions

10
Restrictions on advertisements

11
Commencement

Prescribed Forms 

Form BN:   Bilateral Notice (including Form BN/BTG -/- and Form BN/BSG -/-)

Form BW:  Bilateral Withdrawal Notice

Form BR:   Bilateral Revision Notice

BILATERAL ARRANGEMENTS (2019) RULES

The Council of Lloyd's in exercise of its powers under section 6(1) of Lloyd's Act 1982, paragraph 2(5) of the Auction Byelaw (No. 14 of 1997) and paragraphs 5 and 8 of the Bilateral Arrangements Byelaw (No. 4 of 1999) hereby prescribes the following conditions and requirements.

1.
Citation
These conditions and requirements may be cited as the Bilateral Arrangements (2019) Rules.

2.
Interpretation
2(1)
Subject to Rule 2(2), except where the context otherwise requires, words and phrases defined in the Bilateral Arrangements Byelaw (No. 4 of 1999) and the Auction Rules 2019 have the same meanings where used in these Rules.

2(2)
In these Rules: 

(a) “connected company” means, in relation to a body corporate, any other body corporate which controls or is controlled by or is under common control with that body corporate;

(b) any reference to a byelaw is a reference to it as already amended and in force from time to time and to any byelaw that re-makes or consolidates, with or without amendment, any such byelaw;

(c) use of any gender includes the other genders.

3.
Validation
3(1)
A permitted bilateral arrangement may be validated only on Day Two or the working day after Day Two of an auction and shall not be validated later than 1.00pm on the working day after Day Two of an Auction unless the Auction Official otherwise agrees.

3(2)
A permitted bilateral arrangement shall not be validated unless -


(a)
the prospective participation to which the arrangement relates is not less than £250,000;


(b)
by 2.00pm (or such later time as the Auction Official may permit) on Day Two of an auction there has been submitted to the Auction Office notice of the proposed arrangement in Form BN (a "bilateral notice") containing a statement signed by or on behalf of each of the parties to the arrangement and giving particulars of -



(i)
the parties to the arrangement, stating which of them is making a participation nomination and/or a second nomination;



(ii)
the syndicate concerned;



(iii)
the amount of prospective participation on the syndicate in respect of which a participation nomination and/or a second nomination is to be made;



(iv)
the price to be paid in respect of each £1 of the prospective participation which is the subject of the arrangement (the "bilateral price"); 



(v)
such other particulars as the Auction Official may require, whether generally or in relation to the particular arrangement;



and certifying 



(vi)
that the only consideration for any participation nomination and any second nomination is cash; 



(vii)
that in respect of the syndicate concerned -




(aa)
no subscription order previously submitted by or on behalf of the party making the participation nomination in any auction during 2019 has been satisfied (in whole or in part);

(ab)
the party making the participation nomination has not had a participation nomination or a second nomination made in his favour under a permitted bilateral arrangement made during 2019; 




(ac)
no tender order previously submitted by or on behalf of the nominee in any auction during 2019 has been satisfied (in whole or in part); and




(ad)
the nominee has not previously made during 2019 a participation nomination under a permitted bilateral arrangement;



(viii)
that, to the extent the proposed arrangement involves the making of a second nomination, the person making the second nomination is entitled to do so under the Second Nomination Byelaw and, in particular, paragraph 2(5) of that byelaw; and


(ix)
that neither party to the proposed arrangement is in possession of any Relevant Information which has not been made publicly available.  Information that relates to a party entering into, or considering entering into, a bilateral arrangement and any information about the details of a proposed bilateral arrangement shall not be in itself considered to be Relevant Information; and



(x)
where a party to the proposed arrangement is resident in a jurisdiction other than the United Kingdom, that all local laws (including any applicable securities laws) have been and will be complied with;


(c)
the prospective participation on the syndicate concerned of the person making any participation nomination is not less than the amount of the prospective participation that is subject to the arrangement or, where the party making any participation nomination and any second nomination is doing so on behalf of the estate of someone who has died, the prospective participation on the syndicate concerned of the deceased person would, but for his death, be not less than the amount of the prospective participation that is subject to the arrangement; 

(d) the nominee has complied with his funding obligations under Rule 5(1); and

(e)
where the nominee is a corporate candidate and the prospective participation to which the proposed arrangement relates is, on its own or when taken with each other prospective participation allocated to the corporate candidate pursuant to all bilateral notices previously submitted by or on behalf of that candidate in 2019, more than 3% of the Relevant Capacity, the consent of the managing agent of the syndicate concerned has been given by that managing agent completing, signing and submitting to the Auction Official Part I of Form C to the Auction Rules.

3(3)
For the purposes of Rule 3(2)(a) -


(a)
an arrangement made in respect of prospective participations through a single MAPA shall be treated as a single arrangement and the respective amounts of those prospective participations shall be aggregated in determining whether the condition specified in that Rule is fulfilled;


(b)
save where one party to the arrangement is a connected company of the managing agent of the syndicate concerned, an arrangement made by a members' agent on behalf of members for whom it acts as such in respect of the prospective participations of those members shall be treated as a single arrangement and the respective amounts of those participations shall be aggregated in determining whether the condition specified in that Rule is fulfilled; 


(c)
the amount of any prospective participation satisfied by a party to the proposed arrangement pursuant to Rule 6 below shall be taken into account in determining whether the condition specified in Rule 3(2)(a) is fulfilled.

3(4)
Notwithstanding Form BN, the Auction Official may prescribe any form, whether electronic or otherwise, to be used for the submission of any notice or information to the Auction Office for the purposes of this Rule 3.

3(5)
No later than 9.00am (or such later time as the Auction Official may permit) on the working day after Day Two of an Auction the Auction Official shall cause there to be published electronically in a form prescribed by him, or by such other means as he may agree, particulars of any permitted bilateral arrangement which has been validated, including those particulars submitted under Rule 3(2).

4.
Fees

A fee shall be payable by each party to a permitted bilateral arrangement in respect of each arrangement which is validated.  The amount of the fee shall be equal to 0.06% of the amount of prospective participation acquired (in the case of a nominee) or in respect of which any participation nomination and any second nomination is made (in the case of the party making any participation nomination and any second nomination).

5.
Unsatisfied auction orders
5(1)
Where a bilateral notice concerns the same syndicate as that specified in any unsatisfied tender orders and the bilateral price specified in that notice exceeds the respective floor limits of those unsatisfied orders -


(a)
subject to the following provisions of this Rule 5, a nominee shall satisfy those tender orders in priority to the prospective participation which is the subject of the proposed arrangement; 


(b)
the bilateral notices, if there is more than one, shall be ranked in order of their respective bilateral prices with the notice specifying the highest bilateral price ranking first in order of priority;


(c)
any bilateral notices, if there is more than one, specifying the same bilateral price shall be ranked equally and, subject to Rules 5(1)(d) and 5(1)(e), any orders shall be satisfied pro rata to the amount of the prospective participations specified in the respective notices;


(d)
the unsatisfied tender orders shall be ranked in order of their respective floor limits with the tender order specifying the lowest floor limit ranking first in order of priority;


(e)
any unsatisfied tender orders specifying the same floor limit shall be ranked according to the Relevant Time attributable to those orders with the tender order attributed the earliest Relevant Time being accorded priority;


(f)
the price per £1 of prospective participation to be paid to the tenderer in respect of any tender order satisfied by a nominee shall be an amount equal to:





A




B




where:



A =
the aggregate of the amounts payable by all nominees for prospective participations to which the tender order relates; and



B =
the total amount of prospective participations to which the tender order relates which have been satisfied by the nominees.

5(2)
Where a bilateral notice concerns the same syndicate as that specified in any unsatisfied subscription orders and the bilateral price specified in that notice is less than the respective subscriber's premium of those unsatisfied subscription orders -


(a)
subject to the following provisions of this Rule 5, a party making a participation nomination and/or second nomination shall satisfy those subscription orders in priority to the prospective participation which is the subject of the proposed arrangement; 


(b)
the bilateral notices, if there is more than one, shall be ranked in order of their respective bilateral prices with the notice specifying the highest bilateral price ranking first in order of priority;


(c)
any bilateral notices, if there is more than one, specifying the same bilateral price shall be ranked equally and, subject to Rules 5(2)(d) and 5(2)(e), any orders shall be satisfied pro rata to the amount of the prospective participations specified in the respective notices;


(d)
the unsatisfied subscription orders shall be ranked in order of their respective subscriber's premium with the subscription order specifying the highest subscriber's premium ranking first in order of priority;


(e)
any unsatisfied subscription orders specifying the same subscriber's premium shall be ranked according to the Relevant Time attributable to those orders with the subscription order attributed the earliest Relevant Time being accorded priority;

(f)
the price to be paid by a subscriber in respect of any subscription order satisfied by a party making a participation nomination and/or a second nomination shall be the subscriber's premium.

5(3)
For the avoidance of doubt, nothing in this Rule 5 shall oblige or entitle a party to a proposed arrangement to, as the case may be, acquire a prospective participation or make any participation nomination and any second nomination which, in aggregate,  is in excess of the amount specified in that party's bilateral notice.

5(4)
No later than 4.30pm (or such later time as the Auction Official may permit) on Day Two of an auction the Auction Official shall cause there to be published electronically in a form prescribed by him, or by such other means as he may agree, to each party to whom Rules 5(1) and 5(2) apply particulars of any prospective participations allocated in or towards satisfaction of any orders pursuant to this Rule 5.

6.
Withdrawal and revision of notices
6(1)
Subject to the following provisions of this Rule 6, no bilateral notice may be withdrawn or altered after it has been submitted.

6(2)
A bilateral notice may be withdrawn where -


(a)
the amount of the prospective participation which a party to the proposed arrangement may be obliged to, as the case may be, acquire or make any participation nomination and any second nomination in respect of pursuant to Rule 5, exceeds 15% of the amount of prospective participation specified in the bilateral notice; and


(b)
notice in Form BW is given to the Auction Office by or on behalf of either party to the proposed arrangement of that party's intention to withdraw from the proposed arrangement (a "withdrawal notice") by no later than 4.15pm on Day Two of the relevant auction.

6(3)
Where a subscription order or a tender order is satisfied in whole or in part by a party to a proposed arrangement pursuant to Rule 5, unless the parties to the proposed arrangement submit a revision notice in accordance with Rule 6(4), the amount of the prospective participation specified in their bilateral notice shall be treated as having been reduced to the extent that that subscription order or tender order has been so satisfied.

6(4)
Subject to Rules 6(5) and 6(6), where a party to a proposed arrangement has satisfied in whole or in part a subscription order or a tender order pursuant to Rule 5, the parties to the proposed arrangement may submit a notice in Form BR (a "revision notice") revising their bilateral notice by specifying an amount of prospective participation greater than that specified in the bilateral notice.

6(5)
The amount of prospective participation specified in the revision notice shall not exceed in aggregate the amount specified in the bilateral notice and any amount satisfied pursuant to Rule 5.

6(6)
A revision notice shall be submitted to the Auction Office by no later than 4.15pm on Day Two of the relevant auction.

6(7)
In order to give a withdrawal notice or a revision notice in accordance with the requirements of Rule 6(2)(b) and Rule 6(6), the relevant parties shall arrange for duly authorised representatives to be available to the Auction Office (by providing to the Auction Office a direct phone number and e-mail address) between 2pm and 4.15pm on Day Two of the auction.  Such notices, in Form BW or Form BR as the case may be, may be e-mailed by the duly authorised representative to the Auction Office.

7.
Settlement of auction orders
7(1)
The Auction Official shall no later than each Statement Date cause there to be issued to each party to a permitted bilateral arrangement who has satisfied any subscription orders or tender orders pursuant to Rule 5 a statement as to the net amount ("the Net Amount") payable or receivable by that party in respect of those orders.  The Net Amount ("NA") shall be calculated as follows:



NA
=
U-V-W



Where:


U =
the amount of all premiums receivable by that party in respect of subscription orders satisfied under Rule 5.


V = 
the amount of all premiums payable by that party in respect of tender orders satisfied pursuant to Rule 5.


W =
the amount of the fee due pursuant to Rule 4.

7(2)
Where the Net Amount is a negative amount, it is referred to below as a Debit Amount and the statement as a Debit Statement and, where it is a positive amount, it is referred to below as a Credit Amount and the statement as a Credit Statement.

7(3)
Subject to Auction Rule 18(5) which shall apply mutatis mutandis, the Auction Official shall cause the Credit Amount payable to each nominee in receipt of a Credit Statement to be credited to the relevant nominee's Auction Funding Account in cleared funds no later than close of business on the Relevant Credit Date. 

7(4)
Subject to Auction Rule 18(5) which shall apply mutatis mutandis, the Auction Official shall cause the Credit Amount payable to a party making a participation nomination and/or a second nomination in receipt of a Credit Statement to be credited to such account as that party may specify in cleared funds no later than close of business on the Relevant Credit Date or within 14 days after details of such account are notified to the Auction Official, whichever is the later.

7(5)
Each party in receipt of a Debit Statement shall cause the Debit Amount to be credited in cleared funds to the Lloyd's Auction Settlement Account no later than close of business on the Relevant Debit Date.

7(6)
Rules 18(10), 18(11), 18(12), 18(13), 18(14) and 18(15) of the Auction Rules shall apply mutatis mutandis.
8.
Nomination
8(1)
For the purposes of Clause 11A.3 of any agreement in terms of the standard managing agent’s agreement (general) and the standard managing agent’s agreement (corporate member), the Auction Official shall be and is hereby nominated by the Council as a person in favour of whom authority may be given to sign nominations on behalf of any member under Clause 11.

8(2)
For the purposes of paragraph 2(2) of the Second Nomination Byelaw, the Auction Official shall be and is hereby nominated by the Council as a person in favour of whom authority may be given to sign second nominations (within the meaning of that byelaw) on behalf of any person entitled to make such a nomination under that byelaw

9.
Overseas jurisdictions
9(1)
No permitted bilateral arrangement may be made by or to a person resident in a prohibited territory.

9(2)
The Auction Official shall give not less than 15 business days notice of any change in the list of prohibited territories.

9(3)
For the purposes of this Rule 9, a "prohibited territory" means any such territories as may be prescribed as prohibited territories by the Auction Official from time to time.

10.
Restrictions on advertisements

No underwriting agent, connected company of an underwriting agent, person connected with an underwriting agent, member or any other person involved directly or indirectly (other than in any case a person wishing to make a participation nomination and/or a second nomination) shall issue or cause to be issued any advertisement which relates to a participation nomination and/or a second nomination.
  

11.
Commencement

These conditions and requirements shall come into force in July 2019.



